Sunday, July 4, 2010

-Cara Untuk Menjadi Seorang Penyabar-

Salam..di atas kesibukan saya selama 2 hari ni,saya tidak berpeluang untuk updated blog..dengan peluang yg ada skrg,saya ingin berkongsi tentang bersabar ketika menghadapi masalah or something yg boleyh membuat kita tension dan hilang sabar dengan apa yg kita hadapi..apabila di kenang semula perangai "arwah papa" yg begitu sabar dengan apa yg di lalui sepanjang bersama family dan member yang banyak memberi masalah kpdnya,membuat saya bersemangat untuk mencari tips menjadi seorang yg "penyabar" di google.sifat papa yg penyabar memberi idea kpd saya untuk buat entri baru.

Cara untuk mengelakkan kita dari hilang sifar sabar:

  • berpikir positif terhadap hal-hal yang menimpa kita. anggaplah itu adalah ujian dan kita akan lulus ujian
  • perbanyak membaca ilmu pengetahuan. Hal ini dilakukan agr kita bisa memahami lebih banyak tentang kekurangan yang kita miliki, sehingga kita akan semakin merasa betapa banyaknya ilmu pengatahuan yang belum kita miliki
  • berkumpullah dengan orang-orang yang banyak ilmunya
  • berlatih memasukkan benang ke lubang jarum, dan yang dipilih adalah jarum yang ukuran paling kecil
  • maafkan selalu kekurangan orang lain yang mungkin membuat Anda marah. yakinkan diri bahwa setiap manusia pasti memilki kekurangan masing-masing
kita haruslah tanamkan semua yg tertulis di atas ke dalam diri kita..insyaAllah..kita akan dpt bersabar dengan setiap yg akan berlaku ke atas diri kita dan setiap yg kita hadapi...amin...saya pun akan cuba dan terus mencuba semua yg tertulis di atas supaya ada sifat "KESABARAN" dalam diri saya..marilah kita ramai2 mencuba semua tips di atas..terimas...

10 comments:

AyieBlog said...

Salam,satu tips terbaik.thak q cik cha cha :).komen saya belum terjawab pada entry terdahulu :).

cha cha said...

wslm..ahaha...utk kebaikan cha sendiri bam mss..supaya cha belaja menjd seorg yg penyabar :)

NiZaM Limited said...

yg 1st skali sgt tepat..yg penting mula2 kena berfikiran +ve dlu dlm segala hal..
kalo sikit2 pikir -ve..mmg kita akan rasa nak marah je..
thumbs up utk entri ni cik tasha..kipidap ye. :)

Wan_hazel said...

kmk xpnah marah eh..saba jak mek tok..mun owg anok tetak jak..hehhe/..mun dolok len lah..mlantak kayu pun alu manas..kedak kayu ya salah..hehhee,,ngrepak xtentu pasal..hehhee

cha cha said...

ahaha..bagus la...kmk tok mun org nganok,siap lah..ps ya kmk mpun agik ngajak nya mntak maaf wpon mek tauk ya bukn slh mek..huhu..mls nk berdendam2 wpon owg molah slh..mengalah x bermakna nya menang nk...hehe..mengalah x bermakna kita kalah juak..huhu..

didieseven said...

nak tambah...berfikir panjang sebelum membuat sesuatu/bile marah..
n berdoa setiap kali lps solat mintak Allah tingkat kan tahap kesabaran kite..
care yg ok gak, diamkn diri bile mara,ni slh 1 care utk meningkat tahap kesabaran dlm diri =)
hanye pendapat seorg manusia =)

cha cha said...

yeapp..cha setuju dgn pndpt dd... :) thanks ya...diamkan diri pon cara terbaik..byk ckp,lg menambahkan mslh..huhu..so,lbh baik diamkan diri... :)

Wan_hazel said...

tol ya...mengalah bkn bmakna kita salah wak..huhuhu...p mun dah mena glak boh dimaaf glak eh..mun mek alu lah bdndam,,diam diam jak mek

cha cha said...

huhu..x bagus berdendam...berdendam slh sigek perkara yg Tuhan x suka..kita x rugi kalo minta maaf & memafkan..x lelah nk mintak maaf.just say SORRY dgn hati yg ikhlas...dye maafkan or x,up 2 them..huhu...yg pnting kita dh mntak maaf...

CintaMiya said...

sabar amnusia juga ade tahap ;)