Saturday, December 31, 2011

* Last Angry Bird 4 This Year *

ngeeee...
ni la hasilnya :D
bekas air angry bird taon 2011 :P


from my atok~~


yg bwah ni pulak from my mucuk~~

yang bwah ni pulak my sys bg~~

bekas air yg bwah ni bru jew td ptg beli..
lalalala~~~
last tok taon 2011~~



sepatutnya entry ni d publish b4 kol 12 td..
d sbbkn mslh tenet yg amat slow menyebabkan entry ni d publish after kol 12 =="
bye bye angry bird :(
no more angry bird 4 this year :(


Wednesday, December 28, 2011

* Angry Bird Go To Kuantan *


alohaaa.....
slmt ptg semua...
arini just nk bgtaw kek yg d wt smlm telah pun d pos ke kuantan...
insyaAllah...
esok ptg mungkin smpai kew kuantan..
pg2 dh bzy bungkus kuih ape semua...
pembalut lupa nak beli..
g beli pembalut angry bird :D
kotak punya la beso kan..
kne beli 2 keping pembalut bru leyh bungkus kotak 2 :P
dh siap bungkus ape semua trus kua pegi pjbt pos laju..
smpai pos laju..trus akak 2 amek kotak 2 n timbang brt..
mak aii..
sekali kua 4.37kg..
amek hang..
berat gak tuu..
ekekeke....
kos sume tu bia la rahsia erk :P
semoga korang eppy dgn apa yg cha pos tu k..
ingt2 la cha ngn az tyme mkn kek tu ^_^
hahaha...
chow chin chee :D

Monday, December 26, 2011

Di Mana Tuhan Di Hati Kita?

Tuhan bertanya: Siapa kamu?
Aku menjawab : Aku pencinta illahi.

Tuhan berkata: Aku tidak bertanya namamu,siapa kamu?
Aku menjawab: aku anaknya si fulan tinggal di A kerja di B.

Tuhan berkata; Aku tidak bertanya orang tuamu,tempat tinggal dan kerja mu,jadi siapa kamu?

Aku menjawab; aku adalah badan ini.
Tuhan berkata; bukan,Aku tidak bertanya badan yg ada padamu,siapa kamu?
Jawab ku; aku adalah rasa.

Tuhan berkata; bukan,Aku tidak bertanya rasa yg ada padamu,siapa kamu?
Aku berkata; aku adalah akal fikiran.

Tuhan berkata; Aku tidak bertanya akal fikiran yg ada padamu,siapa kamu?
Aku menjawab; aku adalah hati.

Tuhan berkata; Aku tidak bertanya hati yg ada padamu,siapa kamu?
Jawabku; aku adalah roh.
Tuhan berkata; bukan,Aku tidak bertanya roh yg ada padamu,siapa kamu?
Aku menjawab; aku adalah hamba-Mu.

Tuhan berkata; Aku tidak bertanya kedudukanmu,siapa kamu?
Lalu jawab ku; aku adalah Diri-Mu.

Tuhan berkata; bukan,Aku tidak bertanya Diri-Ku yg ada dalam dirimu,siapa kamu?

Dalam keadaan bingung,nanar dan sasar,Aku menjawab;

” Tuhan,aku telah menjawab ini,itu tapi Engkau selalu berkata bukan,lalu siapa aku,Tuhan?

Tuhan berkata: Renungkanlah itu,keluarkan dan kosongkan semua yg ada padamu!lepaskan semua atribut yg ada padamu, namamu, badanmu, rasamu, akal fikiranmu, hatimu, rohmu, dan Diri-Ku yg ada didalam dirimu.lepaskan semua maka engkau akan tahu siapa kamu!

Dan Tuhan pun berkata; itulah dirimu!

Setelah itu lalu aku merenung,kemudian aku berkata:

“Tuhan,setelah aku dapat lepaskan semua atribut ku iaitu namaku, badanku, rasaku, akal fikiranku, hatiku,dan rohku.Tapi satu yang tidak dapat aku lepaskan iaitu Diri-Mu,kerana bila aku lepas dari-Mu maka aku akan Hancur, Musnah, lenyap iaitu diri ku, AKU BERSYUKUR menemukan cinta hakiki ini. Terima kasih Allah!

Maka aku berkata; ” Maha Suci Engkau,hanya Engkaulah yang ada,Engkaulah yang kekal”.

Sumber

Tuesday, December 13, 2011

* Rahsia Disebalik Senyuman *


Hanya dengan senyuman sebenarnya mampu untuk membantu mengubah kehidupan seseorang. Senyuman juga adalah merupakan bahagian paling unik yang ada pada diri anda. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, antara rahsia disebalik senyuman adalah..

(1) Membantu memanjangkan hayat seseorang- Berdasarkan kajian yang telah dilakukan terhadap 230 orang pemain baseball beberapa tahun yang lepas, penyelidik mendapati bahawa seorang yang mudah senyum kebiasaan hayatnya akan lebih panjang berbanding yang bermuka serius. Situasi ini pula dikaitkan dengan aura positif yang dikeluarkan apabila anda senyum untuk membantu menguatkan lagi fakta ini.

(2) Mempengaruhi minda separa sedar- Penyelidik juga mendapati bahawa dengan senyuman dapat membantu seseorang untuk menukar perkara negatif menjadi satu perkara yang positif. Proses ini berlaku kerana minda separa sedar mereka telah dipengaruhi. Sebagai contoh, satu tugasan yang sukar akan menjadi lebih mudah sekiranya ia cuba diselesaikan berserta senyuman.

(3) Mempengaruhi orang lain- Senyuman bukan sahaja boleh memberi aura positif terhadap diri anda sahaja, malah ia turut mampu untuk mempengaruhi orang lain. Sebagai contoh yang biasa anda lalui, apabila anda senyum terhadap seseorang, kebiasaannya mereka juga akan turut membalas senyuman walaupun ketika itu mereka sedang berada dalam masalah. Ini menunjukkan bahawa mereka sebenarnya telah berjaya dipengaruhi. Untuk beberapa saat ia mampu untuk mengalihkan pemikiran mereka daripada memikirkan mengenai masalah yang sedang dihadapi.

(4) Senyuman tulen dan senyuman palsu- Kebiasaannya, seseorang yang peka terhadap situasi pasti berjaya mengesan samaada senyuman yang diberikan samaada tulen atau palsu. Untuk mengesan senyuman palsu, anda perlu melihat reaksi terhadap matanya. Sekiranya merasakan ianya berlainan, mungkin ia adalah senyuman palsu. Ini berlaku kerana otak sukar untuk menafsirkan dua cas yang berlainan dalam satu masa yang sama. Sebagai contoh, pasti agak sukar untuk anda ketawa ketika anda sedang menangis. Ini berlaku kerana otak mengambil masa untuk menafsirkannya disebabkan oleh cas yang berlainan.

(5) Rawatan muka- Mungkin sudah ramai yang mengetahui bahawa senyuman adalah terapi terbaik untuk awet muda. Ia sememangnya benar dan juga terbukti secara saintifik. Ini berlaku kerana ketika seseorang senyum, ia akan menggerakkan beribu-ribu saraf muka yang dapat membantu untuk penegangan kulit. Ia dapat melambatkan lagi proses untuk kulit anda daripada mengecut atau berkedut

Friday, November 4, 2011

* Salam Aidil Adha *


Weee....tinggal seary jew lg kita nk sambut Hari Raya Aidil Adha..x saba dh nak balik kmpg esok..now making kek lapis tok bwak lik kmpg sok..ehehe...dh nk siap pong..ekekeke...esok mayb balik kol 8:30am kot..tunggu pacek balik kije..huhu...doakan perjalanan kami selamat sampai ke destinasi k..amin....

Di kesempatan ini cHa nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha kpd sume pembaca blog cHa ni..hehe..ad kew yg msuk blog ni..ekekeke...xde yg msok pong just nk wish jew..mana la taw kn..kot2 ad yg menziarahi blog yg x seberapa ni..hehehe

Kepada yg balik kmpg esok,hati2 ketika memandu k...biar lambat asal selamat sampai ke destinasi..korg jgn bwak kenderaan tu laju2..kalo nantok tu cpt2 la cuci muka k..jgn kasi nantok....hehe...

Sebelum cHa undur diri,sekali ag cHa nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha =)

* Tag From Shin *


alahaiii..dah lame x kne tag kt blog ni..now cHa dh kne tag dr blog shin & yien..hehe..thanks coz tag cHa k..last dpt tag rasenye taon lps kalo x silap..mmg dh lme x kne tag.alhamdulillah..taon ni ad gak yg tag kt blog cHa ni wpon x bpe nk aktiv..ekekeke..meyh nk jwb soklan dr blog dye..soklan dye mcm ni..meyh usha kt bwah....

1.how would you feel if ad org tgh angau gila kat you?
my answer : rimas kot =="

2.sejujurnya,seronok ke sekolah ni?
my answer : sejujurnya mmg seronok sbb dpt berkongsi ilmu dgn kwn2

3.kalau kena paksa drive pegi sekolah,apa nk buat?
my answer : op coz eppy sbb jrg drive pegi sekolah kn :P

4.apa nama boyfriend or crush korg?
my answer : bia la rahsia..ekekeke

5.bila time exam,suke ke target markah ni?
my answer : yeapp..sbb ianya akn buat kita smngt utk ulgkaji supaya apa yg d target akan jd kenyataan :D

6.perlu ke ada kawan yg menggelar dirinya bestfriend korang then main kutuk belakang?
my answer : x perlu kot..abaikan aje manusia jnis cmni =)

7.active dekat twitter ke facebook ke tumblr ke blog?
my answer : facebook & blog :P

8.parents korang restu ke korang ad couple?
my answer : no komen :D

9.siapa korang ni?alien eh.
my answer : yeapp..alien bertopengkn manusia...ekekekeke... :P

10.suka anime tak ke sukacerita macam how i met your mother atau cerita macam criminal minds?
my answer : x minat pape kot :P

11.jujur ke apa yg korg jwb ni?tipu dosa tau (:
my answer : jwpn sy sume jujur2 belaka...hehehe... :P

11 soklan cHa dh jwb..penat gak nk jwb soklan budak tecik ni..hehehe...btw thanks ya sbb tag cHa...sowie lmbt jwb coz byk kije nk kne wat..alhamdulillah..mlm ni berkesempatan tok jwb semua soklan yg dh di tag..terimas~~~

Wednesday, November 2, 2011

* Terima Kasih Di Ucapkan *

kih kih kih..sblm cHa meneruskan entry tok kali ni..cHa nk korg taw tyme cHa menaip entry ni senyuman cHa x berhenti..kekeke..bukn giler k..just eppy sbb still ad org yg syg cHa dan layan kerenah cHa yg mcam budak2 ni aftr pemergian kedua org tua cHa ==" korang nk taw erk sape yg rjin lyn kerenah cHa ni..ehehe..meyh tgk kt bwah ni :P

this is my lovely bro..Ameer DakMuo..sowg abg yg sporting n x prnh jemu tok trus melayan kerenah adiknya yg salu majok dgn gurauan dye..hehe..dr awl perkenalan kami dr taon 2010,smpai skrg 2011, my bro x prnh jemu utk trus menyayangi dan melayani kerenah cHa cm budak2 ni..thanks a lot to my lovely bro ats layanan dan ksh syg yg abg bg selama perkenalan ni..wpon kdg2 cHa rasa tersisih ats kesibukan kerjanya..tp cHa ttp syg my bro smpai bila2..salu tacing bile my bro ni x lyn..tp my bro x taw cHa salu jeles bile dye dpt like owg len nye status kt FB but not my status...hahaha...sbb tacing sowg diri...x d luahkn..cmne nk taw kn..hehe...tp bg cHa x pnting sgt la bnde 2..apa yg pnting my bro always ingt cHa :)

hehe..ni pulak my sayang :P hizrie aka azrael..hehe..thanks syg coz sudi hadir dlm edop mama dan wat mama senyum :D thanks gak sbb tahan lyn kerenah mama yg suka majuk ni...mish u sgt2...sejak akhir2 my cayang sgt2 bzy smpai masa tok sama2 dgn dye pun terhad..ekeke...but cHa x kesah sbb cHa kne fhm situasi dye sbg seorg pelajar :D tmbahan pulak ni last sem dye..op coz bzy sgt2..tp mama nk papa taw mama always windooo kt papa..hehe...everyday mish u...ngeee...luv u so muchhhh.....

jeng jeng jeng...siapakah gadis ini..ekeke...this is my lovely sister..sgt2 rjin layan kerenah cHa..x kire cHa dlm keadaan cdeyh or eppy,dye always ad tmnkn cHa...hehehe...cHa x taw cmne cHa leyh rpt nan kaka weny ni..tibe2 jew rpt nan dye..ahahaha..x taw ats sbb ape..tp mmg eppy sgt2 dpt knl dgn kaka weny ni..sowg yg sporting giler..dan rjin melayan kerenah cHa yg nth pape ni..dye pong sowg yg giler2...wakakakaka..jgn mara erk kaweny :P gulau2 aja..ahakz...thanks coz sudi anggp cHa ni adik kaka..lebiu sgt2... :P


haa...korg mesti nk taw..nape cHa wt entry psl dowg 3 ni..hehe...ok..cite dye cmni..cHa wt entry ni coz cHa nk ucapkan ribuan 3ma kasih sbb lyn kerenah cHa yg tergila2 kn angry birds..dowg la yg tolong cHa kumpul brg angry birds tok wt koleksi..n the last brg angry yg cHa dpt ialah pendrive & payung dr my bro Ameer DakMuo..hehe....now cHa benti dr wat koleksi angry birds sbb my bro n my cyg said jgn membazir..ehehe..so,cHa stop tok kumpul brg angry birds ni..hehe..

pnjg lebar lak cHa membebel..ekekeke...k la..cHa nk smbung melapis2 kek lu...akhir kata dr cHa tok Bam Muo,my cyg & my kaka..thanks a lot tok sume yg korg dh bg tok cHa..sgt2 menghargai segalanya..syg korg sgt2...muahhhhhhhhhhhhh......

Tuesday, October 25, 2011

* Kek Roti Meri aka Kek Batik *

weeeeeeeeeeeeee......arini tiba2 mood rajin nk wat kek roti meri la pulok..ekekeke...hanya mengambil masa 30min kek roti merry ni siap utk d mkn..hoho...erkk....nk taw bahan & cara nk wat erk..kek ni xde la ssh sgt nk wt...manyak jnis kot cara nk wt kek ni..ad yg goreng..kukus...yg cha wt ni simple jew...nak taw jom terjah kat bawah :P


oryteee....ni antara bahan2 tok wt kek roti meri ni..hehe..
1. Milo
2. Susu
3.Roti Meri
4.Kacang Tumbuk
yeahhh...2 bahan2 yg perlu ada...cara2 nk wat pulok cm gini..lets goooo.....weeee...

1st - hancurkan roti meri sebesar yg anda suka..lagik kecil lagi cute ropenye...ahahaha...

2nd-hancurkan kacang tumbuk td dan msukkn sekali d dlm roti meri yg dh d hncur td...

3rd- msukkan milo secukup rasa ke dlm roti yg dh d gaul dgn kacang tumbuk td..


4th-last sekali msukkn susu semanis yg anda inginkan..dh msukkn..gaulkan sehigga rata..setelah siap d gaul..msukkn ke dlm bekas yg anda ingin gunakan..msukkn sume yg dh d gaul td supaya mnjd padat supaya nampak cntik..ekeke...setelah siap..msukkn ke dlm peti sejuk supaya lebih sdp d makan...jom kita tgk hasil dye kt bwah ni...layannn~~~

chakkkk....ni la hasilnya..ehehe...ni b4 d msukkn dlm peti sejuk..nk tgk hasilnya after d msukkn ke dlm peti sejuk...tungguuuuuuuuuu.....weeeeee

* Selamat Mencoba Kawan-Kawan *

Friday, October 21, 2011

Kelebihan Bersyukur


Perkataan syukur terbit dari kata 'syukran' yang bermaksud ucapan terima kasih. Dari segi pengertian syukur bermaksud sesuatu tindakan, ungkapan atau niat di hati sebagai tanda berterima kasih atas nikmat Tuhan kepada kita.

Apakah nikmat yang dimaksudkan dalam ayat tersebut? Sedar atau tidak, semua yang berlaku dalam kehidupan kita adalah nikmat. Nikmat sihat dan sakit, nikmat senang dan susah.. itu semua adalah nikmatNya yang tidak terhingga nilainya dan apakah kita masih tidak bersyukur?

Kadangkala kita lihat ada orang yang selesa dengan apa yang seadanya bagi mereka, tetapi ada juga kelompok yang seakan tidak pernah cukup akan nikmat yang dikurniakan kepada mereka. Dalam diri sendiri juga kadangkala terdetik masih tidak pernah berasa puas apa yang dimiliki.

Ada yang lekas sedar akan hal tersebut dan segera bertaubat, tetapi malang bagi mereka yang hanyut mengejar kenikmatan dunia yang tiada noktahnya. Takut nanti terlalu asyik dengan nikmat itu, boleh menimbulkan sifat ego seterusnya membawa kepada kekufuran.

Thursday, October 20, 2011

Sikap Merendah Diri



Membina keyakinan diri merupakan suatu perkara yang agak sukar. Pengalaman aku, ketika di minta menjawab soalan, atau memberikan ucapan, atau group presentation, memang gugup. Tidak yakin dengan idea yang ada. Tapi bila dah lepas je, raga lega yang amat sangat. Pheww...


Persepsi kita sering percaya selepas berjaya telah di ulas dalam topik lalu. Maklum balas yang baik, ada yang memberi pendapat positif dan sebaliknya, tapi aku tidak hairan sebab masing - masing punya idea sendiri. Untuk kali ini, aku cuba membawakan satu lagi sikap manusia, sikap merendah diri.


Sikap merendah diri. Perlu atau tidak?


  • Perlu
Aku malas nak ulas panjang, rasa - rasa semua orang tahu sebagai manusia yang berdisiplin, beretika dan bersyukur, sikap merendah diri itu amat penting dalam mengujudkan keharmonian. Itu yang mak ayah kita ajarkan sewaktu kecil dulu. Nilai murni ini melambangkan cara orang timur, yang terkenal dengan sifat santunnya.


Lagipun, tak pernah pulak aku dengar, mak ayah suruh kita berlagak dan sombong dengan kejayaan kita (mungkin ada). Tak kisah la kejayaan dalam apa jua bidang pun. Riak tu perkara yang keji, so jangan sombong dan riak, ya.


  • Tidak Perlu
Kenapa tidak perlu merendah diri, sedangkan kenyataan di atas rasanya dah sempurna dah. Betul. Kita perlu merendah diri, tapi tidak pada semua keadaan. Ala, kalau bagi contoh, mungkin lebih senang nak paham. Mari kita tengok beberapa contoh yang sempat aku fikirkan ni.

Wednesday, October 19, 2011

* Mish My Mama *


Assalammulaikum....

hurmmm...ahad ni pegi Kuching..dh lama x ziarah kubur arwah mama..lngsung xde kesempatan..but ahad ni ada kesempatan untuk ziarah b4 raya haji..nak bersihkan kubur mama..

mama...
maafkan kmk k..lamak mek x ngabas kubur ktk :(
bukan mek lupak tp xda msa mek nak pegi cya..pas papa xda,jrg dh mek balit cnun..xda owg ngn mek nk pegi cnun..tok aunty mbak mek pegi sbb mek merayu ngn nya mbak mek ngabas ktk..kmk hrp lps la windoo mek ngn ktk...

mama...
mek mena2 windoo nan ktk...
windoo nan papa juak...
rsa nk ngagak ktk jak rsa :(
cdeyh mek tgk owg len ad papa ad mama...
kmk jak xda :(

mama...
tunggu mek ahad tok k..
mek agak ktk..
mek nk lpskn windoooo mek ngn ktk..
windoo gilak nk mam masakan ktk..
windoo nk dgr mama bebel...
windoo nk dgr mama lagu ngn kmk...
windoo nk makan sama2..
windoo nak d suap ktk...
suma mek windoo... :(

mama...
mek windoo ktk 2 papa.. :(
windoo gilak tok...
mek sbnrnya perlukan ktk 2...
sgt2 perlukan both of u :(
ad pun owg len yg jaga mek kt ctok x sama ngn jagaan mama ngn papa :(
really need both of u :(

mama..
mek doakan ktk TENANG kt cya k..
mek syg ktk maa...
syg gilak2 n windoo gilak2.. :(

* Kmk syg Papa Ngn Mama *

Tuesday, October 18, 2011

* My New Angry Birds *


weeeee.....angry dtg lagikkkk...meyh kite usha ape yg terbaru psl angry birds yg sya kumpulkn tok
koleksi sy yg seterusnya :P

-Pemadam-

-Pen-

-Tisu-

-Beg Simpan Barang-


-Beg Simpan Baju-



Jengggg...jengggg..jenggg...ni la bungkusan yg sy dpt dr kaka sy iaitu kaka Eny...ekekeke...korang nk taw erk ape isi bungkusan ni :P meyh scroll kt bwah... :D












tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........


ekekekeke...ni salah 1 yg sy 3ma arini..iaitu selipar angry birds kaler pink2 gitu..like like like :P meyh kite usha angry yg seterusnya...










ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....

yayyyyyy....ni koleksi yg seterusnya..jam tangan angry birds...cute kan kan kan...hehehe....arini dpt 2 koleksi terbaru..love it...

*Jumpe Di Lain Hari Bersama Koleksi Terbaru Ok *

Wednesday, October 12, 2011

Punca Asma


Penyakit asma adalah penyakit yang sangat sinonim di negara kita. Ia berlaku pada pelbagai lapisan masyarakat. Dari yang sekecil-sekecil budak sehingga setua-setua manusia. Penyakit asma merupakan keradangan di bahagian saluran pernafasan yang menyebabkan berlakunya pengecutan saluran pernafasan. Walaubagaimanapun ia tidak bersifat kekal kerana ia boleh dikembalikan kepada asal atau nama lainnya ‘reversible’.

Simptom-simptom

  1. Seringkali pesakit akan mengalami sesak nafas dan selalunya ia berlaku disebabkan rangsangan luar. Sekiranya ia berlaku kepada bayi, anda akan lihat pernafasannya menjadi pantas.
  2. Sesak nafas juga sering disusuli dengan sejenis bunyi yang digelar‘wheezing’. Ia merupakan bunyi seperti wisel yang berada di anak tekak dan selalunya berlaku apabila mereka menghembuskan nafas berbanding menarik nafas.
  3. Pada waktu malam, mereka akan sering batuk-batuk. Cuaca yang sejuk merangsang batuk tersebut. Batuk tersebut digambarkan batuk yang berkahak.
  4. Kadang-kadang mereka juga akan mengadu sakit dada akibat kesukaran untuk bernafas.

Bagaimana serangan asma boleh berlaku? Apakah punca-puncanya?

Serangan asma selalunya berlaku disebabkan rangsangan. Sama ada rangsangan dari luar mahupun dalam.

  1. Rangsangan alergen. Contoh-contohnya adalah seperti habuk, lipas, debu tungau dan sebagainya. Anda perlu lihat di kawasan rumah anda sama ada mempunyai karpet yang berdebu atau tingkap anda sering terbuka yang menyebabkan debu-debu luar sering masuk ke dalam rumah.
  2. Bulu binatang peliharaan. Rata-rata ramai yang memelihara kucing di mana bulu binatang-binatang ini sering merangsang serangan asma. Sekiranya keluarga anda mempunyai sejarah alergi, anda tidak digalakkan untuk membela binatang peliharaan yang berbulu seperti kucing.
  3. Pencemaran udara. Pencemaran udara tidak kira mahupun luar ataupun dalam boleh merangsang serangan penyakit asma. Sebab itu kalau boleh pastikan tingkap ditutup. Kadang-kadang ada juga di rumah berdekatan dengan kerja-kerja pembangunan yang membawa pencemaran udara ke dalam rumah. Di ulang, pastikan tingkap anda ditutup sekiranya rumah anda mudah terdedah dengan habuk mahupun segala bentuk pencemaran udara di luar.
  4. Cuaca. Cuaca juga tidak kurang penting dalam memainkan peranan dalam merangsang serangan asma. Selalu asma dikaitkan dengan cuaca sejuk. Terutamanya di waktu malam dan di awal pagi.
  5. Senaman. Senaman sememangnya baik untuk kesihatan, tetapi terdapat juga bukti yang menunjukkan serangan asma boleh berlaku ketika bersenam. Ia digelar ‘exercise-induced asthma’. Tetapi ia tidak bermakna anda tidak boleh bersenam. Anda masih lagi boleh bersenam sekiranya anda tahu bagaimana untuk mengawal asma anda.

Siapa yang selalu berisiko untuk mendapat penyakit asma?

Penyakit asma boleh berlaku pada semua peringkat umur. Tetapi seringkali asma ini berlaku ketika kecil lagi. Orang yang berisiko tinggi untuk mendapat asma ialah keluarga yang mempunyai sejarah penyakit asma mahupun alergi. Sekiranya terdapat keluarga anda yang alergi kepada makanan laut misalnya, ahli keluarga anda juga turut berpotensi untuk menghidap asma. Sejarah ibu-bapa yang mempunyai asma meningkatkan kepada 3 hingga 6 kali ganda untuk anak menghidapi asma. Dari segi jantina, ia sering berlaku kepada lelaki ketika kanak-kanak.

Untuk bercerita tentang asma, subjek ini terlalu luas dan dalam. Banyak lagi yang boleh menyebabkan berlakunya penyakit asma terutama ketika dewasa iaitu serangan asma ketika bekerja. Kepada yang mengalami penyakit asma, untuk mengelakkan keadaan asma anda menjadi tidak terkawal, pastikan ada langkah pencegahan seperti yang saya maksudkan di atas iaitu pastikan rumah tidak berhabuk, membela kucing peliharaan dan suhu di rumah tidak terlalu sejuk. Kemudian pastikan ubat yang diberikan oleh doktor anda ikut menurut seperti yang ditetapkan.

Sekiranya ubat tersebut hanya diperlukan ketika serangan gunakan. Dan sekiranya diperlukan pada setiap hari pastikan anda ikut jadual tersebut. Sekiranya keadaan asma anda masih lagi teruk walaupun telah menggunakan ubat yang diberikan, pastikan anda segera ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan bantuan oksigen.

Tuesday, October 11, 2011

* Kenapa Aku Suka Menangis *


Erkkk...
Pesal erk tajuk entry tok kali ini cm cdeyh jew..
sob sob sob...
korang nk taw erk kenapa aku suka menangis?
hek hek hek..
manyak kot sbb nya kenapa aku suka menangis..

-mayb sebab aku manja-
-sebab aku jrg kne mara..bile kne mara,mmg aku sdeyh tahap gaban..bile aku dh sdeyh "automatik" aku akn nangis-
-kalo aku rindu pong aku nangis gak-
-bila aku salah aku nangis-
-bila aku ada masalah,aku nangis gak-
-bila aku sunyi aku nangis gak-
-bila aku nk something tp x dpt aku nangis gak-
-kalo aku susah aty aku nangis-
-kalo aku wat sesuatu tp x memuaskan aty aku sndiri aku akan nangis-
-pendek kata sume bnde buleyh wat aku nangis-
-aku eppy pong aku nangis gak-
ahakz...

* Bagi aku menangis buleyh buat aku puas aty & rasa lega *


Monday, October 10, 2011

* Hidupan Perlukan Kesetiaan *


Setiap yang ditiup roh padanya dan punya nyawa itu adalah hidupan. Hidupan perlukan kesetiaan?Bukan makanan asas atau perlindungan sahaja?

Untuk hidup beerti dan punya rasa cinta yang hakiki, kesetiaan adalah pra syarat menjamin kebahagiaan supaya tidak ada yang terbunuh dengan kekecewaan.

Belajarlah dari bunga, hidupan mekar ini juga perlukan kesetiaan. Inikan pula manusia, semoga jiwa terdidik untuk setia bukan curiga pada perasaan sendiri hingga melahirkan kekeliruan menyentak jiwa.

Berhati-hatilah, dengan melakukan pengkhianatan dan curang dengan perbuatan dan perasaan pada pasangan akan membunuh satu jiwa yang lain. Bayangkan jika jiwa itu adalah adik perempuan kita atau saudara terdekat kita.Layakkah kita marah dan benci kepada pengkhianat cinta itu?Belajar dari bunga.

Cerita tentang bunga…

Bila bunga yang layu disiram, mungkin bunga itu akan kembali kembang.

Cuma jangan lupa, air siraman itu juga mungkin bisa menyebabkan bunga terus rebah mencium pasu kacanya.

Kemungkinan selalu ada.

Cuma kadang-kadang bunga layu bukan perlukan sekadar air. Ia perlukan cahaya.

Bila disiram dalam gelap, itu bukan jaminan untuk kencangkan nafasnya.Kadang-kadang ia perlukan juga sebuah jiwa jujur yang menyiram dengan kasih sayang, yang betul-betul mahu dia hidup tegak semula.

Bunga juga tahu tentang setia.Siapa yang selalu datang kerana keperluan, siapa yang cuma datang memuaskan keinginan.

Maka, janganlah dibenci dan marah akan pengkhianat cinta itu. Kerna mereka ini mungkin mencari sesuatu yang lain dari apa yang kita berikan.

Sepertinya bunga yang tidak semestinya perlukan air sahaja, tapi juga perlukan cahaya dan juga air tetapi air yang disiram dengan penuh kesetiaan dan keikhlasan bukan keterpaksaan dan kekeliruan.

Yang pasti, pemberi air dan cahaya itu tetap SETIA dengan Maha Pemurahnya. Bukankah ALLAH yang memberi air dan cahaya?Belajarlah CINTA TUHAN untuk kenal CINTA KESETIAAN.

Sunday, October 9, 2011

* Love U 4 Ever *



Assalammualaikum....

Kali ni sy nk luah perasaan dlm blog ni..dh lme kot x luah perasaan dlm blog ni..hurmm...1st sy nk mntak maaf kpd Azrael aka Ery ats apa yg dh berl
aku ptg td..maafkan sy erk.. :( x berniat nk skitkn aty awk..x berniat nk wt awk mrh..

Wpun awk kata awk bukan jenis yg lyn awek,x romantik & selalu mrh2 tp sume 2 bukan alasan tok sy tngglkn awk..sy x kesah pong awk jnis yg cmne...sy ttp syg awk smpai bile2..

Awk blh pegang jnji sy yg "sy akn bersama2 awak smpai sy menghembuskan nafas terakhir sy"...itu jnji sy kt awk..sy akn bersama awk smpai bila2...sy akn syg awk smpai bila2....

Susah senang awk sy ttp bersama awk..it
u yg sy akn buat tok awk..sy akn coba jd yg terbaik tok awk...wpun sy taw sy bukn yg terbaik tok awk skrg...tp sy akn coba dan trus coba tok jd yg terbaikk utk awk....

cHa sYg eRy


* Bantal & Guling Angry Birds *





* Angry Birds Menjadi Pilihan *